Verksamhet


Månskensteatern är en amatörteaterförening som bildades på 2004. Föreningen består utav ca 20-talet fasta medlemmar, och vid stora uppsättningar ca 50 st medlemmar. Det finns alla åldrar med i ensemblen, från 4-5 åringar till glada och goda pensionärer på 80+.


2005 spelades den första stora uppsättningen “Glasriddarna -En saga om Glasriket”, som var en egenskriven produktion och spelades utomhus vid glasbruket i Pukeberg, Nybro. Handlingen kretsade runt ett glasbruk med folket som arbetade där, och de mörka makterna (troll) som lurade i skogarna. Uppsättningen var ett drama i två akter med sång, dans och musik som allt var egenproducerat. Föreställningen blev en succé, både för pubklik och i media!


2007 var det nypremiär för "Glasriddarna - En saga om Glasriket". Även denna gång framfördes pjäsen vid Pukebergs glasbruk.


2009 sattes “Kärlek och Revolution upp. Det var  ett komisk drama som gestaltade några dagar kring franska revolutionen. Det mesta utspelades runt ett torg med ett bageri, ett skomakeri och en handlare, någonstans utanför Paris. Dramat innehöll kärlek, spänning och dramatik bland folket runt det lilla torget. Även detta drama var egenproduktion med musik, sång och dansinslag.


Däremellan har vi år 2006 medverkat vid ett 100-årsjubileum om Orrefors glasbruk, och år 2009 deltog vi som aktörer vid Togheboda marknad. 2008, när Hyresgästföreningen i Nybro och Kalmar hade jubileum, uppförde vi en egenproducerad föreställning, betitlad "Lyckliga Gatan". Den byggde på material från Hyresgästföreningens egen historia. Vi gjorde även "Sommarbuskis på Klockarängen" detta år. Sång och buskis var temat, och det var första gången vi uppförde något på Klockarängen, bakom stallarna i Madesjö.


2011 sattes "En annorlunda visafton" upp på Klockarängen. Det var visor, sång och sketcher i en mycket uppskattad mix.


2012 var det 400 år sedan slaget vid Jutebackarna ägde rum. 1612 var året då Madesjöbönderna, uner ledning av prosten Petrus Magni Stolpe och hövitsmannen Sven Håksansson Krååk, besegrade en dansk styrka vid just Jutebackarna. Detta är en lokal plats i Nybro, på gränsen till Madesjö. Åter igen skrev vi en egenproducerad produktion; "En Krååkas vingslag", som sattes upp på Klockarängen. Våren 2013 framfördes den i Nybros Folkets Hus, främst för skolorna, men även för allmänheten.


2014 återvände vi med vår "Ännu en annorlunda visafton", som även denna gång var en mix av visor och sketcher.


Nu väntar nya utmaningar i och med vårt 10-årsjubileum och 2015 års storproduktion! Det blir en fortsättning på den kritikerrosade föreställningen om Glasriddarna. Vi firar således vårt 10-årsjubileum med att åter igen besöka Pukebergs glasbruk och de karaktärer som en gång födde fram vår förening.


Stadga


Teaterverksamhet på ett nyskapande sätt som skall tillgodose alla åldersgrupper.

Teaterverksamhetens skapande innefattar sång, musik, dans, kostymering och drama.

Teatern har som mål att i första hand producera uppsättningar med en filmisk känsla.

Månskensteatern vill också lyfta fram kultur och historia på ett inspirerande sätt.

Teaterverksamheten är öppen för alla etniska grupper.

Verksamhetens syfte är att främja ett kreativt skapande tillsammans med andra medlemmar, oavsett ålder, kön eller bakgrund.

Alla kulturer är välkomna och inte någon form av rasistiska åsikter, mobbning eller någon annan form av kränkning mot någon/några individer eller grupper accepteras.

Förtäring av alkohol eller nyttjande av andra förekommande droger tolereras ej.